Κυριακάτικη Βόλτα στο Θησείο & τα Πετράλωνα

Ο Πεζόδρομος στα Πετράλωνα σας προτείνει ιδέες για μια χαλαρή κυριακάτικη βόλτα στο Θησείο και τα Πετράλωνα που θα σας μείνει αξέχαστη.

Μεσημέρι Κυριακής και η μέρα απαιτεί την ανάλογη ανοιξιάτικη βόλτα. Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας για να απολαύσουμε την αύρα της άνοιξης και το μεγαλείο της φύσης.

 

Τι καλύτερο από το να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να απολαύσουμε μια μια όμορφη βόλτα στα Πετράλωνα και το Θησείο. Μετά από το περίπατο μας μπορούμε να κάτσουμε για να απολαύσουμε το μεσημεριανό φαγητό μας. Ξεκινώντας με ουζάκι και θαλασσινά στον Πεζόδρομο στα Πετράλωνα και συνεχίζοντας με τα νόστιμα παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά του μπορούμε να δώσουμε άλλο νόημα στην κυριακάτικη βόλτα μας.

Θησείο – Πεζόδρομος της Ηρακλειδών

Το Θησείο με την αρχαία αγορά και το πλήθος των τουριστών που το επισκέπτονται είναι το κατεξοχήν μέρος για Κυριακάτικη βόλτα. Κατηφορίζοντας την Ακρόπολη, στο Θησείο συναντάμε την οδό Ηρακλειδών.

Στη γραφική οδό Ηρακλειδών, που έχει πεζοδρομηθεί θαυμάζουμε σπουδαία νεοκλασικά κτίρια. Παλιά τη διέσχιζε το τραμ, ώσπου καταργήθηκε. Στον πεζόδρομο αυτό υπάρχει ένα σπουδαίο μουσείο, που στεγάζεται σε ανακαινισμένο κτίριο του 1898, το Μουσείο Ηρακλειδών. Τα έργα που εκτίθενται αντλούν την καταγωγή τους από τη σύγχρονη ζωγραφική και γλυπτική. Εκτίθενται έργα του ολλανδού καλλιτέχνη Maurits Escher.Το μουσείο λειτουργεί από το 2004 και εγκαινιάστηκε από τις Άννα και Μπελίντα Φύρου. Εκεί λαμβάνουν χώρα και περιοδικές εκθέσεις πάνω σε θέματα φωτογραφίας, αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και φυσικής ιστορίας.

Για τα παιδιά ωστόσο τις Κυριακές υπάρχουν πολλά βιωματικά εργαστήρια , όπου έρχονται σε επαφή με κάθε μορφή τέχνης μέσα από το παιχνίδι. Διασκεδαστικά, διαδραστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια τους προσφέρουν την επαφή με κάθε είδους τέχνη. Μετά δε από τη μοναδική αυτή εμπειρία, επιβάλλεται να γεμίσουν τις μπαταρίες τους με νόστιμο μαγειρευτό φαγητό στον Πεζόδρομο στα Πετράλωνα. Οι γονείς μπορούν να απολαύσουν ένα ουζάκι με τους νόστιμους ψαρομεζέδες και τα παιδιά να γευτούν τα σπιτικά φαγητά του εστιατορίου μας.

Πιλ-Πουλ

Ενα ιστορικό στοιχείο της κοινωνικής ταυτότητας της πόλης, επί της οδού Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης 19 στο Θησείο, είναι το πολυθρύλητο και πάλαι ποτέ πρωτοπόρο πανελλαδικά Πιλοποιείον Πουλόπουλου. Το κτίριο που έμεινε γνωστό ως «Πιλ – Πουλ» ανηγέρθη το 1896 και στέγασε το εργοστάσιο Πιλοποιίας του Ηλία Πουλόπουλου ως και τα μέσα του 20ου αιώνα. Απο το 1985 το κτίριο κηρύχτηκε διατηρητέο, ενώ το 1988 πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων. Το εργοστάσιο παρήγε καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα καπέλα και είχε στην γραμμή παραγωγής του εκατοντάδες εργάτες. Στην εποχή του ήταν η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής καπέλων στην Βαλκανική χερσόνησι, με πολλές εξαγωγές σε άλλες χώρες. Στα αλγεινά χρόνια του εμφυλίου πολέμου, το εργοστάσιο βρέθηκε στην δίνη συρράξεων. Φέρει ακόμα τα σημάδια απο σφαίρες που δέχτηκε κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.

Στις μέρες μας στο εργοστάσιο φιλοξενείται το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη», που αποτελεί πολυχώρο ποικίλων εικαστικών και καλλιτεχνικών γεγονότων. Ο πρώτος όροφος του κτιρίου είναι τιμητικά αφιερωμένος στην αείμνηστη υπουργό Πολιτισμού. Εκτίθεται μόνιμη έκθεση με τον τίτλο «Οδοιπορικό της Αθήνας», που αντικατοπτρίζει όψεις απο την κοινωνική και πολιτισμική ζωή της Αθήνας, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Σε αυτή την πολύπλαγκτη κοινωνικά έκθεση, μπορεί ο θεατής να απολαύσει μια γειτονιά της Αθήνας του μεσοπολέμου, με παντοπωλείο, φαρμακείο, καφενείο, τυπογραφείο, φωτογραφείο, κατάστημα νεωτερισμών, αλλά και τα ιστορικά χαμόσπιτα της εποχής. Παράλληλα στο κτίριο φιλοξενείται και ο Μουσείο του Θεάτρου Σκιών του Χαρίδημου.

Που θα Ξεκουραστείτε

Μετά από αυτή την όμορφη βόλτα που σας προτείναμε στο κέντρο της Αθήνας, η ξεκούραση για ουζάκι με θαλασσινά και μαγειρευτό σπιτικό φαγητό φαντάζει ο καλύτερος επίλογος. Θα σας περιμένουμε λοιπόν στον Πεζόδρομο στα Πετράλωνα για να σας προσφέρουμε νόστιμα εδέσματα που θα ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για καλό φαγητό σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.