Το Πιο Νόστιμο Σουβλάκι στα Πετράλωνα Είναι Εδώ!

Το σουβλάκι έχει χαρακτηριστεί ως η αγαπημένη λιχουδιά των Ελλήνων. Δείτε την ιστορία του και που θα βρείτε το πιο νόστιμο σουβλάκι στα Πετράλωνα.


Η ελληνική κουζίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για τη μοναδική λιχουδιά της , το νόστιμο παραδοσιακό σουβλάκι. Στο παραδοσιακό εστιατόριο, τον Πεζόδρομο στα Πετράλωνα, αποτελεί σήμα στο λογότυπό μας άλλωστε.

Ποια είναι η προέλευση του αθάνατου αυτού εδέσματος; Μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν θα μας δείξει ότι το σουβλάκι έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τη σούβλα, που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική λέξη subulus.

Το σουβλάκι & η ιστορία του

Η πρώτη αναφορά γίνεται στην Ιλιάδα του Ομήρου , όπου ο Αχιλλέας ψήνει στη θράκα μικρά κομμάτια κρέατος , από αρνί ή κατσίκι, περασμένα μέσα σε μικρές σούβλες. Το γεύμα παρατίθεται στο βασιλιά της Τροίας , Πρίαμο, που ως ικέτης ζητά το νεκρό σώμα του γιου του Έκτορα , για να αποδώσει τις τιμές που του αρμόζουν. Το βασιλικό αυτό γεύμα, ένα γεύμα ανακωχής, είναι μια στιγμή απόλαυσης μέσα στη φρικαλεότητα του πολέμου.

Ο κάνδαυλος -τα μικρά αυτά κομμάτια κρέατος- ψηνόταν σε ειδικές γάστρες για να φεύγει το λίπος, τους κρατευτές. Αναφορές για το σουβλάκι της εποχής έχουμε και από τον αρχαίο γαστρονόμο Αθήναιο, στο έργο του Δειπνοσοφισταί. Όπως επίσης και από τον Ηγήσιππο, στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε με τον τίτλο Οψαρτυτικό. Εκεί περιγράφονται συμποσιακές απολαύσεις με μικρά κομμάτια σουβλιστού κρέατος, κυρίως από αρνί ή κατσίκι, που συνοδευόταν από τυρί, πίτα, άνηθο και πηχτό ζωμό κρέατος.

Το σουβλάκι διαδόθηκε σε όλες τις κουζίνες της εποχής και σε διαφορετικές παραλλαγές. Στα Ρωμαϊκά γραπτά του 1ου μ.Χ. αιώνα συναντάμε αναφορές για σουβλάκι από εντόσθια. Στην Κωνσταντινούπολη πωλούνταν στους δρόμους σουβλάκια με πίτα. Και στη δεκαετία του 1940 διαδίδεται σε προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας. Στον Πειραιά ένας Κωνσταντινουπολίτης έφτιαξε το πρώτο τυλιχτό σουβλάκι με κεμπάπ.

Το σουβλάκι αποτελείται από μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος, περασμένα μέσα σε μικρές ξύλινες σούβλες από καλαμιά. Στη Νότια Ελλάδα μάλιστα παραγγέλνεται ως «καλαμάκι» και συνοδεύεται από μια φέτα ψωμιού.

Σουβλάκι στα Πετράλωνα

Ωστόσο δεν λείπουν και οι παραλλαγές του. Η δημιουργική φαντασία των μαγείρων έχει φτιάξει τα νοστιμότερα σουβλάκια. Στον Πεζόδρομο στα Πετράλωνα μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από σουβλάκια. Στα «καλαμάκια» διαθέτουμε εκτός του χοιρινού και με κοτόπουλο ή με μικρά μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κρέας. Τα μικρά κομμάτια κοτόπουλου τυλιγμένα με μπέικον, μας δίνουν το νοστιμότατο «κοτομπέικον καλαμάκι».

Τα τυλιχτά σουβλάκια του Πεζόδρομου συναντώνται σε μεγάλη ποικιλία: πίτα καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο ή κοτομπέικον συνοδευόμενα από λαχανικά , πατάτες τηγανητές και σάλτσα από μαγιονέζα ή τζατζίκι. Πίτα με τραγανό και καλοψημένο γύρο χοιρινό . Πίτα με ζουμερό μπιφτέκι απλό ή γεμιστό με τυρί. Δεν ξεχνούμε και τους χορτοφάγους και δημιουργήσαμε την πίτα με μπιφτέκι λαχανικών, καθώς και την οικολογική πίτα. Όσο για την περίοδο της νηστείας διαθέτουμε την καταπληκτική πίτα με καλαμαράκι, πάντα συνοδευόμενη από λαχανικά και πατάτες τηγανητές.

Το σουβλάκι στον Πεζόδρομο σερβίρεται και μέσα σε πίτα σκεπαστή, μαζί με πατάτες , ντομάτα, κρεμμύδι ,τζατζίκι και τυρί το οποίο δίνει μια μοναδική γεύση. Τις σκεπαστές πίτες μας μπορείτε να τις απολαύσετε με τη μεγάλη ποικιλία από τα παραπάνω σουβλάκια σε καλαμάκι, καθώς και με λουκάνικο, μπιφτέκι, γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο. Όλες οι πίτες μας είναι αλάδωτες.

Φυσικά όλα τα σουβλάκια του Πεζόδρομου συνοδεύονται άριστα από τις σαλάτες μας.

Την εξαιρετική ποικιλία σε σουβλάκια μπορείτε να τη γευτείτε στον Πεζόδρομο στα Πετράλωνα ή να την παραγγείλετε καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας , ως αργά το βράδυ και να φτάσει στο χώρο σας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι θα απολαύσετε το ζουμερό, καλοψημένο και πεντανόστιμο, παραδοσιακό σουβλάκι μας !