Πετράλωνα - Μια Συνοικία Όνειρο

Σας αρέσουν οι ξέγνοιαστες βόλτες σε γραφικές γωνιές της Αθήνας; Ελάτε στα Πετράλωνα, τη «συνοικία όνειρο». Συνδυάστε τον περίπατο σας με το καλό φαγητό σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της πόλης.


Που βρίσκονται τα Πετράλωνα

Τα Πετράλωνα αποτελούν μια γειτονιά κέντρο-απόκεντρο, που χωρίζεται στα Άνω και τα Κάτω από τις γραμμές του ΗΣΑΠ. Χωροταξικά εκτείνονται από την οδό Πειραιώς μέχρι το λόφο Φιλοπάππου και από την οδό Χαμοστέρνας μέχρι τη γέφυρα Πουλόπουλου. Στα νότια συνορεύουν με τον Ταύρο και την Καλλιθέα ανατολικά με το Κουκάκι, βορειοανατολικά με το Θησείο και στα βορειοδυτικά με το Γκάζι. Η γειτονιά πήρε την ονομασία Πετράλωνα λόγω της ύπαρξης πέτρινων αλωνιών όπου οι Αθηναίοι επεξεργάζονταν τα σιτηρά.

Ιστορία της περιοχής

Κατά καιρούς έχουν αποδοθεί πολλές ονομασίες στην περιοχή. Έως τα μέσα της δεκαετίας τους 1920 ήταν γνωστή ως «τα Κατσικάδικα». Στην περιοχή υπήρχαν πολλές στάνες και οι βοσκοί άφηναν τα κατσίκια να κυκλοφορούσαν ελεύθερα στους πρόποδες του Φιλοπάππου. Αυτός σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 1925, όταν η Βουλή των Ελλήνων απαγόρευσε διά νόμου την κυκλοφορία κατσικιών στους δρόμους, με αποτέλεσμα η συνοικία να «αποκατσικοποιηθεί».

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, πολλοί από τους πρόσφυγες που ήρθαν στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν πίσω από τον λόφο του Φιλοπάππου για την εξασφάλιση της προσωρινής στέγης. Οι περισσότερες οικογένειες προέρχονταν από την Αττάλεια, με αποτέλεσμα ο συνοικισμός να γίνει γνωστός ως Ατταλιώτικα. Μη έχοντας τη δυνατότητα για την κατασκευή μόνιμων κατοικιών, μια παραγκούπολη έκανε την εμφάνισή της ανάμεσα στον λόφο του Φιλοπάππου και τα Πετράλωνα. Οι παράγκες αυτές καταστράφηκαν στην πλειοψηφία τους κατά τα γεγονότα των Δεκεμβριανών το 1944.

Αργότερα, η περιοχή έγινε γνωστή ως Ασύρματος από το τμήμα Τηλεγραφητών-Ασυρματιστών της Σχολής Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού, που βρισκόταν δυτικά του λόφου Φιλοπάππου. Οι εγκαταστάσεις της Σχολής είχαν ανεγερθεί στις αρχές του 20ού αιώνα και κάλυπταν μεγάλο μέρος του τμήματος που περιλαμβάνεται μεταξύ της οδού Τρώων και της περιφερειακής οδού του Φιλοπάππου.

Με πρωτοβουλία της βασίλισσας Φρειδερίκης, κατά τη δεκαετία του 1950 αποφασίστηκε η ανέγερση κατοικιών για τη στέγαση των προσφύγων. Τότε χτίστηκαν οι ξεχωριστές πέτρινες κατοικίες της περιοχής, γνωστές ως τα «Πέτρινα της Φρειδερίκης». Επειδή όμως ο αριθμός των προσφύγων ήταν μεγάλος, για την εξυπηρέτησή τους κατασκευάστηκε και η μεγάλη πολυκατοικία απέναντι από το λόφο του Φιλοπάππου, εκεί όπου βρισκόταν η παλαιά είσοδος του συνοικισμού.

Tα Πετράλωνα στην Τέχνη

Πολλά είναι τα τραγούδια και οι κινηματογραφικές ταινίες που έχουν γραφτεί για τα Πετράλωνα ή έχουν γυριστεί στην περιοχή. Ξεχωριστή θέση σε όλες αυτές έχει η ταινία «Συνοικία το Όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη.

Ο αείμνηστος ηθοποιός και σκηνοθέτης επέλεξε για τα γυρίσματα της εμβληματικής αυτής ταινίας την περιοχή του Ασυρμάτου. Το πρώην λατομείο, κάτω από τον λόφο του Φιλοπάππου, κοντά στα Άνω Πετράλωνα, έγινε το σκηνικό της ταινίας που επεδίωκε να δείξει το πραγματικό πρόσωπο της φτώχειας και της εξαθλίωσης που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Τα Πετράλωνα σήμερα

Για εντελώς διαφορετικούς λόγους, τα Πετράλωνα αποτελούν σήμερα μια «συνοικία όνειρο». Τίποτα δεν θυμίζει τις παράγκες και την φτώχεια εκείνης της εποχής. Παρά την αλλαγές όμως που έχουν γίνει στο πέρασμα των χρόνων, για τους κατοίκους τους είναι ένα όμορφο «χωριό», τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά από τη βαβούρα της Αθήνας. Μια περιοχή που παρά την ανάπτυξη που γνωρίζει, επιμένει να μην αλλάζει την αίσθηση της χαλαρότητας που εμπνέει στον επισκέπτη της. Από εκεί ίσως πηγάζει η γοητεία που ανέδειξε την περιοχή τα τελευταία χρόνια, κάνοντας την μια σταθερή επιλογή για βόλτα τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές.

Καλό Φαγητό στα Πετράλωνα

Επιλέξετε τα Πετράλωνα για την επόμενη βόλτα σας. Σίγουρα θα περάσετε όμορφες στιγμές με την παρέα σας. Αν πεινάσετε και θέλετε να απολαύσετε σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά και πολύ μεράκι, ελάτε στον Πεζόδρομο. Βρισκόμαστε στην έξοδο του σταθμού του ΗΣΑΠ στα Κάτω Πετράλωνα.

Το εστιατόριο μας φημίζεται για το καλό φαγητό που προσφέρει στους πελάτες του. Ελληνικά μαγειρευτά φαγητά που θυμίζουν το πατρικό μας σπίτι, θαλασσινά και μεζέδες για ουζάκι, κρεατικά και ολόφρεσκες σαλάτες συνθέτουν το μπουκέτο γεύσεων που μπορείτε να απολαύσετε στον Πεζόδρομο στα Πετράλωνα.

Και επειδή το καλό φαγητό θέλει και την ανάλογη συνοδεία, έχουμε πάντα διαθέσιμο ντόπιο ποιοτικό κρασάκι και τσίπουρο που φτιάχνονται αποκλειστικά για το εστιατόριο μας. Για όσους δε, προτιμούν το καλό ούζο, ο Πεζόδρομος διαθέτει –εκτός των πολύ γνωστών- μερικές τοπικές φίρμες που σπάνια θα συναντήσετε αλλού.

Θέλετε να περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα έρθετε ή για να κλείσετε τραπέζι; Καλέστε μας στο 210 34567 42 για να σας εξυπηρετήσουμε.